بتن را میتوان به عنوان یکی از مهمترین مصالح ساختمانی نام برد. بتنها از ترکیبات شن، ماسه و آب تشکیل شده است. هرگونه اشتباه در محاسبات ساخت بتن موجب میشود تا بتن به طور کامل خراب و غیر قابل استفاده شود. در این مقاله میخواهیم در رابطه با انواع روشهای تعمیر بتن و ترمیم بتن آشنا شویم. با ما همراه باشید.
عوامل خراب شدن بتن چه مواردی است؟
گاهی پیش میآید که بتن به دلایل گوناگونی بهطور کامل خراب شده و غیر قابل استفاده باشد. از عوامل خراب شدن بتن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
خوردگی فولاد تقویت کننده
میلگرد فولادی در داخل بتن محافظت می شود زیرا محیط بتن بسیار قلیایی است و از زنگ زدگی جلوگیری می کند. اما اگر یونهای کلرید مانند نمک (استفاده برای یخ زدایی) وجود داشته باشد، کلرید “لایه غیرفعال کننده” قلیائیت اطراف فولاد را از بین میبرد و به آن اجازه زنگ زدگی میدهد. زنگ، حجم بیشتری نسبت به فولاد دارد و انبساط آن به بتن فشار می آورد و آن را تحت کشش قرار می دهد و باعث ترک خوردن بتن و ترکیدن آن می شود. کلریدها از طریق ترک یا با نفوذ ساده از ساختار منافذ، به بتن می رسند.
تجزیه انجماد و ذوب (انجماد و ذوب پیوسته مایع/آب در بتن)
بتن متخلخل است، بنابراین اگر آب وارد آن شود و یخ بزند، پوسته های کوچکی را از سطح جدا می کند. نمک های یخ زدایی آن را بدتر می کند. این فرآیند معمولا پوسته پوسته شدن نامیده می شود و می تواند در اولین زمستان رخ دهد و با گذشت زمان بدتر شود. هنگامی که شدید باشد، می تواند منجر به تخریب کامل بتن شود. حباب هوای مناسب به طور کامل از پوسته پوسته شدن جلوگیری می کند.
در ویدئو زیر میتوانید نحوه با تعمیر بتن در مقیاس کوچک و بزرگ آشنا شده و مراحل ترمیم بتن را بشناسید. برای مشاهده لازم ست با وی پی ان متصل شوید.
سایر دلایل تخریب و نیاز سازه به تعمیر بتن
- ضربات شدیدی که به بتن وارد میشود و آن را از بین میبرد.
- تغییر فصول یکی از عوامل متعدد خرابی بتنها است.
- خشک شدن ناگهانی بتن که باعث میشود بتن در خود جمع شده و ترک بخورد.
- پدیدههای طبیعی هم میتوانند در خراب شدن بتن مؤثر باشند.
تعمیر بتن با بتن ریزی مجدد
یکی از روشهای تعمیر و ترمیم بتن که امروزه بیشتر از آن استفاده میشود بتن ریزی مجدد است. در این روش سعی میشود تا حفرههای آسیب دیده بتن را به وسیله قالب بندی بتن ترمیم کرد. سطح مورد نظری که باید مورد مرمت سازی قرار گیرد ابتدا باید مرطوب شود. بعد از مرطوب کردن سطح مورد نظر باید بتن ریزی را شروع کرد.
ضخامت بتن ریزی که در سطح مرمت شده انجام میشود بیش از 30 سانتی متر نباید ورود کند. قالب بندی بتن ریزی به گونهای باید باشد که پس از یک روز بتوان آن را باز نمود. همچنین پاک کردن بتنهای اضافی هم باید در دستور کار قرار گیرد تا بتن مثل روز اول خود استاندارد شود.
پس از اینکه بتن ریزی انجام شد همانطور که در پاراگراف بالا توضیح دادیم پس از یک روز میتوانید آن را باز کنید. پس از باز کردن سطح قالبی باید بتن را قبل از اینکه عملی روی آن انجام دهید ابتدا در درجه 15 تا 26 خشک کنید و سپس از آن استفاده نمایید.
ترمیم بتن با بتن پاشی
این روش به عنوان پرکاربردترین گزینه در تعمیر بتن به شمار میآید. بتن پاشی را میتوان جز اصلیترین روشهای تعمیر و ترمیم بتن دانست. در بتن پاشی ابتدا بتن آسیب دیده را ارزیابی میکنیم اگر سطح آسیب دیده بتن زیاد باشد باید در چند لایه بتن پاشی را روی آن انجام داد.
با استفاده از دستگاهی که نازل آن نوک انحرافی دارد به میزان 45 درجه کار بتن پاشی انجام میشود. عناصری که به بتنها پاشیده میشود مخلوطی از آب و سیمان و ماسه است. این عناصر ابتدا در کامیونهای مخلوط کن درست میشود تا به مرحله اجرای کار برسد.
موادی که در کامیون درست میشود با استفاده از یک باکت به قیف پمپ میرسد. هنگامی که مواد درست شده به قیف پمپ رسید با استفاده از هوای تحت فشار داخل پمپ مخلوط عناصر به سطح بتن پاشیده میشود که به اصطلاح به آن بتن پاشی میگویند.
مزیای بتن پاشی
- در این روش نیازی به قالب گیری و یا متراکم کردن قالب وجود ندارد.
- سرعت کار در بتن باشی بسیار بالا میباشد و نسبت به سایر گزینههای تعمیر بتن بسیار به صرفه تر است.
- در این روش لایههای پیوند زا استفاده میشود.
ترمیم بتن با تزریق
یکی دیگر از روشهای ترمیم و تعمیر بتن تزریق است. این روش را در موارد خاص مورد استفاده قرار میدهند. بهطوری که تنها در آسیبهای جزئی بتن از آن استفاده میکنند. مراحلی که باید در تعمیر بتن با تزریق طی شود به شرح زیر میباشد:
- اول با استفاده از مواد شیمیایی سطح بتن آسیب دیده را پاک سازی کنید.
- روزنههای مشخص در تزریق نصب شود.
- درزبندیهایی که در بتن مشخص شده را با استفاده از چسبهای ویژه باید پر کرد.
- حالا به مرحله تزریق میرسیم. در این مرحله با استفاده از پمپهای مخصوص تزریق عمل تزریق را انجام میدهیم و خلأهای موجود را پر میکنیم.
- به محض اینکه تزریق به پایان رسید شیر روزنه بسته میشود و از روزنه بعدی باید ادامه عملیات تزریق انجام شود.
پاکسازی پس از تعمیر بتن با تزریق
زمانی که مراحل تزریق را انجام دادید نوبت به پاکسازی بعد از عملیات تزریق میرسد. در این هنگام باید سطوح قابل مشاهده را حذف و از بین ببرید. میتوانید این عمل را با ساب زدن یا تراشیدن انجام دهید و محیط را کامل بازسازی کنید.
این نکته را باید در نظر داشته باشید که برای احتیاط مقداری ملات همراه خود نگه دارید تا در زمانی که حفره بتن نیاز به مرمت سازی و ترمیم داشت بتوانید از این ملاتها استفاده نمایید.
مزایای تعمیر بتن با تزریق
- این روش مقاومت سازی مکانیکی بسیار بالایی را دارد.
- قابلیت شست و شو یکی از مزایای این روش است.
- مقاومت کششی و فشاری بالایی را تحمل میکند.
- در برابر تغیرات دما و انبساط کاملاً پایدار میباشد.
- تنوع رنگی و قابلیت ترمیم آسانی را دارد که میتوان آن را به عنوان شاخص ترین مزایای این مورد نام برد.
تعمیر بتن با استفاده از گروت
در یک نگاه کلی می توان اذعان نمود که گروت سیمانی ازجمله مصالحی می باشد که تشکیل شده از آب، سیمان، ماسه و افزودنی های متداول دیگر می باشد. به طورکلی از گروت ها جهت پر کردن فضاهای خالی و ترک های بزرگ، لایه لایه شدن و یا خرد شدن استفاده می شود؛ بنابراین از این لحاظ می توان کاربرد گروت را مشابه با ملات ترمیم بتن دانست.
آشنایی با نکات مهم درگروت ریزی برای ترمیم بتن
به منظور گروت ریزی در فضای موردنظر علاوه بر انجام درست و اصولی رویه مطرح شده نیاز است تا نکاتی را درزمینه اجرای گروت ریزی رعایت نماییم که این موارد به شرح زیر می باشد:
- به یاد داشته باشید که نقاطی که قرار است گروت ریزی در آن انجام گیرد باید از آلودگی های مختلف نظیر گردوغبار و آلودگی روغنی تمیز گردد.
- جهت پاک کردن سطوح از گردوغبار باید قبل از انجام عملیات گروت کاری از پمپ باد استفاده نمود.
- لازم به ذکر است که ابتدای گروت ریزی به مدت ۱۵ دقیقه بوده و پایان آن نیز ۲ ساعت می باشد. همچنین مقدار انبساط گروت بعد از عملیات گروت ریزی حدود ۲ درصد می باشد.
سخن آخر در مورد تعمیر بتن
در این مقاله به بررسی علل مختلف خراب شدن بتن و انواع روش های ترمیم بتن پرداختیم. همچنین برای اطلاع از آخرین محصولات مرتبط به صفحه ملات تعمیری مراجعه فرمایید.
با همکاری: Concrete Network
عوامل خراب شدن بتن چه مواردی است؟
گاهی پیش میآید که بتن به دلایل گوناگونی بهطور کامل خراب شده و غیر قابل استفاده باشد. از عوامل خراب شدن بتن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
ضربات شدیدی که به بتن وارد میشود و آن را از بین میبرد.
تغییر فصول یکی از عوامل متعدد خرابی بتنها است.
خشک شدن ناگهانی بتن که باعث میشود بتن در خود جمع شده و ترک بخورد.
پدیدههای طبیعی هم میتوانند در خراب شدن بتن مؤثر باشند.
تعمیر بتن با بتن ریزی مجدد چیست؟
یکی از روشهای تعمیر و ترمیم بتن که امروزه بیشتر از آن استفاده میشود بتن ریزی مجدد است. در این روش سعی میشود تا حفرههای آسیب دیده بتن را به وسیله قالب بندی بتن ترمیم کرد.
4 پاسخ
فیلمی که از تعمیر بتن گذاشتین خیلی خوب بود! خصوصا وسایلی که تو ترمیم بتن استفاده شد خیلی جالب بود.
شما خودتون هم تعمیر بتن انجام میدین؟
خواهش میکنیم، خوشحالیم براتون مفید بوده؛ برای اطلاع از محصولات و خدمات ما میتونین به صفحه محصولات رفته و یا با شماره های 02122097265 یا 02122097266 تماس بگیرین تا به صورت رایگان راهنمایی تون کنن.
مقاله خوبی بود، زیاد در مورد تعمیر بتن اطلاع نداشتم ولی خب این مقاله یه دید خوب بهم داد
ممنون از شما
خوشحالیم براتون مفید بوده جناب شریفی. سعی میکنیم مطالب بیشتری در خصوص ترمیم بتن در آینده نزدیک در اختیارتون بذاریم.