رنگ های صنعتی همیشه جرئی از رنگهای خاص و ویژه در جهان بوده است. یکی از بهترین رنگهای صنعتی در جهان رنگ پلی یورتان یا پلی اورتان میباشد. این رنگ بر پایه رزین ساخته شده و مقاومت بسیار بالایی را در برابر عوامل طبیعی از خود بروز میدهد.
این رنگ نیز دارای زیرشاخههای دیگری است. در ادامه بیشتر در رابطه با انواع رنگ پلی یورتان آشنا میشوید. با ما همراه باشید.
رنگ پلی یورتان چیست؟
رنگ پلی یورتان با ترکیبات شیمیایی که پایه آن رزین بوده است تشکیل میشود. همچنین این رنگ با استفاده از مکمل مادهای به نام ایزوسیانات به وجود میآید. این رنگها کاملا با رنگهای ساختمانی تفاوت دارند و نوعی رنگ صنعتی هستند.
رنگ پلی یورتان به علت وزن مولکولی فوقالعاده بالای خود موجب میشود تا ساختار و مقاومت آن بسیار بالا برود. لایه پوششی که این رنگ دارد باعث میشود تا در برابر شرایط بد محیطی بسیار باثبات و با دوام باشد. رنگهای پلی یورتان علاوه بر ویژگیهای فیزیکی، خوش رنگ و براق میباشند.
همچنین این رنگ خاصیت خود تمیز شوندگی دارد که بسیار منحصر به فرد و جذاب است.
رنگ پلی یورتان چگونه ساخته می شود؟
حال که با رنگ پلی یورتان آشنا شدید بد نیست که بدانید این رنگها چگونه ساخته میشود. همانطور که در بخش قبلی گفته شد این رنگها نوعی پلیمر هستند. رنگهای پلی یورتان از مولکولهای کوچکی به نام مونومر ساخته شده است.
انواع رنگ پلی یورتان به سه شکل خاص تولید میشوند که عبارتنذ از:
- جامد
- مایع
- فوم
مواد به کار رفته در ساخت این موارد بسیار چسبنده و برای پوشش فولاد به کار میروند. رزینهای حراتی که در داخل آنها به کار میرود میتوانند با یک گرمای تنظیم شده به جامد تبدیل شوند. دستهها و زیر شاخههای رنگ پلی اورتان به شرح زیر است:
- الاستومرها
- ترموپلاستیک
الاستومرها
الاستومرها یکی از انواع رنگ پلی اورتان میباشند که از مواد لاستیکی تشکیل شدهاند. این نوع رنگها میتوانند شرایط فرم خود را حفظ کنند و در برابر آسیبهای فیزیکی تاب بیاورند. الاستومرها این ویژگی را دارند که تغییر شکل دهند و پس از مدتی به حالت اولیه خود بازگردند.
ترموپلاستیکها
این مواد پلاستیکی بسیار در سراسر جهان محبوب بوده و یکی از بهترین انواع رنگ پلی یورتان میباشد. این رنگها سطح و رویه صافی دارند. همچنین میتوانند یک حالت قابل نفوذ در برابر سیالات ایجاد نمایند. از این ماده در مکانهایی که بسیار پر تنش است استفاده میکنند.
رنگ پلی یورتان چه کاربردهایی دارد؟
رنگ پلی اورتان کاربردها و ویژگیهای بسیاری را در پوشش دهی انواع سطوح دارد. بیشترین کاربردهای رنگ پلی یورتان به شرح زیر میباشد:
- پوشش کفها
- هوافضا
- تجهیزات مکانیکی
- کشتی سازی
- خطوط لولهای
- سقفهای فلزی
- توربینهای بادی
پوشش کفها
کفپوشهایی که با استفاده از رنگ های پلی اورتان ساخته میشود قابلیت استفاده در اماکن صنعتی و تجاری را دارد. همچنین سالنهای بولینگ پراستفادهترین مصرف کننده این کفپوشها میباشد. اگر به مکانهای ورزشی رفته باشید سطوح براقی را مشاهده کردهاید که بسیار خوش رنگ هستند.
در محیطهای ورزشی بیشترین اولویت در کفپوش کردن سطوح، رنگ پلی اورتان میباشد.
هوافضا
از انواع رنگ های پلی یورتان در پوششدهی قطعات هواپیما استفاده میشود. این پوشش در عمر بالا و استقامت زیاد قطعات هواپیما کاربرد دارد.
تجهیزات مکانیکی
همانطور که مطلع هستید تجهیزات صنعتی مهمترین بخش یک صنعت میباشد. تجهیزات مکانیکی به مرور زمان رو به فرسوده شدن میرود و دیگر قابل استفاده نیست. با استفاده از پوششهایی که از رنگ پلی یورتان تولید شده است میتوانیم آن را در سطوح تجهیزات مکانیکی استفاده کنیم. این امر موجب میشود تا فرسوده شدن دستگاهها با کندی هرچه تمامتر پیش رود.
کشتی سازی
از رنگ پلی یورتان در عایق بندی و آب بندی کشتیها استفاده میشود. این پوششها با استفاده از ویژگیهای منحصر به فردی که دارند از فرآیندهای مخرب مانند خوردگی و رطوبت جلوگیری میکنند. همچنین وسایل غواصی از رنگهای پلی یورتان در سطح خود استفاده میکند که موجب استقامت و مقاومت بالا در آبها میشود.
خطوط لولهای
شاید بیشترین کابرد رنگهای پلی یورتان در لولهها باشد. سطوح پوششی پلی یورتان برای حفاظت از مسیرهای لولهای و گازی که در زیرآب است بسیار کاربردی میباشد. پلی یورتانها با استفاده از خواص مقاومتی خود جلوی ترکیدگی و سایش لولهها را میگیرد.
سقفهای فلزی
رنگهای پلی یورتان با استفاده از رنگهای اکریلیکی که در خود تولید میکنند موجب میشود تا طول عمر سقفهای فلزی را زیاد کند. این کار موجب صرفهجویی در وقت و هزینه است.
توربین بادی
یکی دیگر از کاربردهای رنگ پلی یورتان در پوشش دهی سطوح توربین میباشد. از رنگ پلی یورتان برای رنگ زدن به پرهها و پایههای توربین استفاده میشود. پوششی که توربینها در اثر رنگ به خود میگیرند سالیان سال باقی میماند.
مزایا و معایب استفاده از رنگ پلی یورتان
رنگهای پلی یورتان مزایا و معایبی را به همراه دارند. مزایای آن به شرح زیر میباشد:
- تطبیق پذیری بالا
- نقش حفاظتی
- دوستدار محیط زیست
- کاربرد آسان و ایمن
اما در انواع رنگ های پلی یورتان معایبی نیز وجود دارد. اولین عیبی که میتوان به این نوع رنگها گرفت از دست دادن قدرت خود در برابر نورخورشید است. این اتفاق در بازه زمانی رخ میدهد. این اتفاق به دلیل ترکیب مواد شیمیایی موجود در رنگهای پلی یورتان است.
روکش رنگ جدید را نمیتوان روی روکش قدیمی استفاده کرد. علت آن وجود محلولهای فعالی است که در رنگ وجود دارد. اگر روی روکش قدیمی روکشی جدید استفاده کنیم باعث چین و چروک شدن آن میشود.
از دیگر معایب آن میشود به قدرت چسبندگی اشاره کرد. این امر موجب میشود تا پوشش رنگ خود را سریع از دست بدهد.
مدت زمان ماندگاری رنگ پلی اورتان
مدت ماندگاری رنگ پلی اورتان بستگی به مکانی که از آن استفاده شده است دارد. به صورت میانگین اگر بخواهیم در نظر بگیریم این نوع رنگ 12 الی 24 ماه قابلیت ماندگاری دارد. البته هر چند ماه یکبار باید سطح آن ترمیم شود تا ماندگاری آن افزایش یابد.
بهترین رنگ پلی یورتان
رنگهای پلی یورتان انواع گوناگونی از لحاظ برند و نوع ظاهری دارد. شما با در نظر گرفتن مکانی که قصد استفاده از این رنگ را دارید باید بهترین رنگ را از لحاظ کیفی و ظاهری برای خود انتخاب نمایید.
سوالات متداول
رنگ پلی اورتان چقدر ماندگاری دارد؟
به صورت میانگین اگر بخواهیم در نظر بگیریم این نوع رنگ 12 الی 24 ماه قابلیت ماندگاری دارد. البته هر چند ماه یکبار باید سطح آن ترمیم شود تا ماندگاری آن افزایش یابد.
رنگ پلی یورتان چه کاربردهایی دارد؟
کفپوش ها
هوافضا
تجهیزات مکانیکی
کشتی سازی
خطوط لولهای
سقفهای فلزی
توربینهای بادی
Star
قیمت: تماس بگیرید
سیستم عامل: پادراپات پارس
دسته برنامه: شیمی ساختمان
4.97